Schrijf zoals u spreekt

1024 686 Rik van Panteringhem

Een gouden raad in elke schrijfopleiding: schrijf zoals u spreekt. Maar hoe doet u dat? U tikt toch een tekst in via een toetsenbord. Of niet? Daar komt geen spreken aan te pas. Tja … de techniek staat tegenwoordig voor niets. Spraakherkenning is nu een écht alternatief. Schrijf letterlijk zoals u spreekt, of correcter: laat de computer noteren wat u tegen hem zegt.

Sneller dan tikken
Spreken gaat veel sneller dan tikken. Volgt uw computer die spreeksnelheid, dan is hij altijd sneller dan u kunt tikken. En er zijn tegenwoordig programma’s waarmee uw computer daarin slaagt – met vlag en wimpel.

Dubbel rendement
Zo boekt u dubbel rendement: de tekst verschijnt sneller dan u hem kunt intikken. En u schrijft zoals u spreekt.

Is het dan zo eenvoudig?
Een computer blijft een computer. Het is een ‘dom ding’. U moet hem dus leren uw stem herkennen. En dan nog maakt hij fouten, omdat hij de context niet kan inschatten. Maar met wat oefening leert hij heel vlug bij. En dan … komt het er alleen op aan hoe snel u de boodschap gedicteerd krijgt. Dat is dan weer een kunst op zich.

Maar wél handig, zelfs in het Duits. 🙂
Bewijs? Bekijk het volgende fragment:

Spreken met accent?
Duits lukt. Maar … moderne spraaktechnologie en een Schots accent?
Dat gaat toch nog niet helemaal goed. Hilarisch filmpje!

Rik van Panteringhem
Author

Rik van Panteringhem

Ik geef u schrijfadvies en u boekt resultaten. Kort, kernachtig én onderbouwd: overtuig úw lezer met scherpe teksten die meteen ter zake komen. Verleg uw limieten en bereik meer.

All stories by: Rik van Panteringhem