Meta titels en meta descriptions geven je pagina-ranking in Google een boost. Search Engine Optimization (SEO) is intussen een complex spel van verschillende parameters. Maar de doelstelling is glashelder: je lezer zo snel mogelijk de juiste informatie bieden.
Meta titels doen klikken
Vind titels en descriptions die lezers overtuigen om erop te klikken. Daarvoor moet je het verwachtingspatroon van die lezer kennen. Onbegonnen werk? Hmmm … dankzij je DISC-analyse kom je een héél eind. Meer nog, als je die analyse gedetailleerd uitvoert, kom je precies tot bij het hart van die lezersverwachting.
Meta titels = eerste kennismaking
Kijk naar de resultatenpagina in Google. Bij elke website zie je hetzelfde stramien:
- De SEO-titel staat in het blauw.
- De URL volgt in het groen.
- Daarna lees je de korte inhoud van de pagina in het grijs.
Op basis van dat trio meta titels vormt jouw lezer een eerste indruk. En zo een eerste indruk kan je maar een keer maken. Denk er daarom grondig over na.
Ideale ‘meta titel’-maten
Je eerste indruk begint bij … de juiste lengte. Maak je de meta titels of de descriptions te lang? Dan breekt Google de tekst af met drie puntjes. Dat zorgt voor een slordige indruk. Mik daarom op:
- meta titel = maximum 70 tekens, inclusief spaties;
- meta description = tussen 150 and 170 tekens inclusief spaties.
Te korte meta titels?
Investeer genoeg tijd om titels en descriptions te schrijven die precies aansluiten op het verwachtingspatroon van je lezer. Niet te lang, maar ook niet te kort. Want bij té kort vreest Google dat jouw lezer niet goed kan inschatten of de tekst relevant is. En bij twijfel is het voor Google ‘beter voorkomen dan genezen’. In de SEO-realiteit betekent dat zoveel als: je pagina tuimelt naar beneden in de zoekresultaten. Investeer daarom in doordachte titels.