Online taaladvies: de beste taaltools en taalwebsites

1024 682 Overtuigende copywriting

Over schrijven valt héél veel te vertellen. Al die dingen onthouden, is een onbegonnen zaak. Leer daarom de kortste weg naar het beste online taaladvies kennen. Zo tover je de juiste antwoorden met een eenvoudige muisklik op het scherm. En daarmee bewaar je vaste grond onder je schrijversvoeten.

online taaladvies
Ontdek de kortste weg naar het beste online taaladvies en bewaar vaste grond onder je schrijversvoeten.
Photographer: Jason Goodman | Source: Unsplash

Online taaladvies over spelling en grammatica

Standaard in heel het Nederlandse taalgebied

Wil je schrijven volgens de regels die in heel het Nederlandse taalgebied ‘standaard’ zijn? Dan is https://taalunieversum.org/ de uitgelezen plek. Want dat is de webstek van de Nederlandse Taalunie.

Daar vind je ook de digitale versie van Het Groene Boekje en de Leidraad voor een correcte spelling.

Ook het Instituut voor de Nederlandse taal is een aanrader. Al was het maar om het über interessante trio Algemeen Nederlands Woordenboek (ANW), Woordenboek van Nieuwe Woorden (WNW) en Woordcombinaties.

Progressieve kijk op Nederlands

Heb je een iets vrijere kijk op taal? Dan peddel je best iets verder door tot bij Genootschap Onze Taal. In plaats van ‘Het Groene Boekje’ heb je het hier over … ‘Het Witte Boekje’, also known as ‘Spellingwijzer Onze Taal’: een heldere houvast om 70.000 worden slim te spellen.

Aan het Taalloket van Onze Taal vind je gebruiksklare antwoorden op al je spelling- en taalvragen. Bijvoorbeeld ook een lijst met moderne alternatieven voor ouderwetse woorden. Da’s nog eens online taaladvies! Daarnaast houden de Stroomdiagrammen je op de juiste taalkoers.

Online taaladvies van de Vlaamse overheid

Laten we een kat een kat noemen: Nederlands Nederlands en Belgisch Nederlands verschillen. Als je dicht bij de Vlaamse taalgewoontes wil blijven, vind je advies bij VRT Taal en ‘Taaladvies’ van de Vlaamse overheid — inclusief de Taaltelefoon voor heel gerichte suggesties.

Realtime grammaticatips

Het is voorlopig nog wachten op een Nederlandse versie van Grammarly. Maar met Language Tool heb je toch al een efficiënt alternatief bij de hand. Zelfs met de gratis versie kom je al ver om je teksten correct en leesbaar te maken — vooral in online tekstverwerkers of tekstvelden gaat het als een tierelier.

Gevarieerd online taaladvies

Voor een vlotte tekst heb je meer nodig dan een correcte spelling. Het gaat tegelijk over korte zinnen schrijven in een actieve stijl en met de juiste woorden. Als je daarover helder online taaladvies wil, surf je best naar de invulvelden van de Schrijfassistent Nederlands van de VRT of de Schrijfhulp van De Standaard. Het algoritme dat op de achtergrond draait, genereert gelijkaardige resultaten. Maar de lay-out is anders. Dus … ga voor jouw favoriet en krijg een heldere kijk op de efficiëntie van je teksten.

Online taaladvies over leesbaarheid en SEO

Draait je website op WordPress? Dan is Yoast een aanrader: met de gratis versie kom je al een heel eind. Al heeft de ‘premium plugin’ belangrijke voordelen voor een optimale SEO.

Hou je het graag gratis en zelfs los van een website-platform? Zet dan koers naar SEO Review Tools. Daar vind je een schatkist met 60 SEO-analyses die … helemaal gratis! Van een relevant trefwoord vinden, via een tekstverwerker met realtime SEO-advies tot een testset om de technische fitheid van je volledige website te controleren.

Oh ja, weet dat Google unieke teksten wil. Blijf dus ver weg van plagiaat. Want dat levert je strafpunten op. Om zeker te zijn dat jouw tekst nergens anders op internet circuleert, kan je hem door Prepostseo halen. Die tool herkent plagiaat meteen. Krijg je daar groen licht? Dan kan je op beide oren slapen.

Om te weten welke vragen er zoal bij je doelgroep leven, kan je naar AnswerThePublic. Die resultaten kan je linken aan de trefwoord-suggesties van Ubersuggest. En om voldoende variatie in je tekst te krijgen, tap je inspiratie op Synoniemen.net.

Live in plaats van online taaladvies

Naast al die waardevolle schrijf-apps en -tools, blijft er uiteraard nog altijd een ultieme hulplijn. Eentje waarlangs je jezelf op een interactieve schrijftraining trakteert. Zo leer je van een professionele en ‘levendige’ copywriter hoe je teksten schrijft waarmee je de doelgroep écht overtuigt.
> Neem contact op met Stijn en bespreek jouw trainingsuitdaging